Начало За Поликлиниката

Поликлиника Цетрал е построена през 2007 година , на  частен имот собственост на ЕТ "Невромедика" д-р Д.Динев АСИМП

Инвеститор на проекта и строителството е д-р Диньо Динев , проектант арх.Станимир Стамов.

Идеята е изцяло на д-р Динев и мед.сестра Марлена Станкова,екипа сътворил и разработил бившия Неврологичния център "Невромедика".Строителството на поликлиниката не е финансирано от лица свързани с политиката и сенчестия бизнес ,за което определено се гордеем.

Към екипа последователно се включиха със закупуване на кабинети : д-р Драгиев , д-р Антонова , д-р Момчева  ,  д-р Събев , д-р Арнаудова и д-р Ангелов, така се изгради колектив от седем специалисти, покриващи широк спектър от медицинската практика.Подбора на специалистите бе основно на принципа на професионализма и популярността.

Поликлиника "Централ" има претенциите да бъде водещо звено в доболничната помощ, осигурявайки специализирана помощ  на високо ниво  по неврология , психиатрия , ендокринология , кардиология и хирургия.Поликлиниката е оборудвана с най-съвременна апаратура.

 

Лошо е да си болен! Добрата новина е, че преглеждайки се, може да се почувствате като най-уважаван човек. Още по-добрата новина е, че не е нужно да се възползвате от членството ни в ЕС, за да попаднете в европейска поликлиника, в която ще се чувствате комфортно, защото такава вече има. Почти в центъра на града, в началото на ул."Г. Икономов", срещу Второ основно училище.
Какво ще намерите в поликлиника "Централ"?
Прекрачвайки прага, първо ще попаднете в широко фоайе, нямащо нищо общо с бялата строгост на останалите лечебни заведения. А ако ви се наложи да посетите повече от един кабинет, ще бъдете изненадани от това, че всеки си има своя атмосфера, създадена от различен интериор и различни цветове на стените. Първото впечатление е, че всъщност не сте при лекар, а на гости при човек, който ще ви извърши преглед.
Поликлиника "Централ" е лечебно заведение за специализирана болнична медицинска по-мощ по специалностите: психиатрия, неврология, ендокринология, кардиология и хирургия, а докторите са Динев, Драгиев, Антонова, Арнаудова, Момчева, Събев и Ангелов.
Особеното е, че всички лекари са на индивидуална практика и всеки в рамките на своята практика, е самостоятелен. Те извършват прегледи, посещения по домовете, диспансеризации според здравни разпоредби. И имат договори със Здравната каса.
Идеята за създаването на тази поликлиника е да предложи на пациента не само пълния пакет от услуги, но и да създаде комфортни условия за страдащите хора. Това започва още от регистрацията, на която има информационни брошури и материали, продължава с цветните стени и столове, с кокетните кабинети и завършва с професионалното и добро отношение към болния човек.
Кой ще ви лекува?
Вече се досещате, че "великолепната седморка" са лекарите, които са и стопаните на поли-клиниката. На ротационен принцип, един от тях е и административен отгонворник. Решението е взето - по номера на кабинетите. А в първи кабинет е д-р Нели Антонова, психиатър:
- В съвременното здравеопазване не е възможно само един лекар или само едно лечебно заведение да обхване всички проблеми на болния, точно за това смятаме, че можем да си партнираме с всички лечебни заведения в града.
Разбира се, това, което е необходимо, го правим, но тук сме равноправни партньори и имаме пълната свобода да осъществяваме всякакви идеи, свързани с по-доброто обслужване на хората. Затова сме решили да направим ден на отворените врати, в който лекарите ще преглеждат без направления и такси. Не сме го уточнили като дата, но такъв ден ще има!
В поликлиниката се извършват няколко вида високоспециализирани изследвания: ехография, ехокардиография, електроенцефелография, електромиография, доплерова сонография.
Доктор Анета Момчева, ендокринолог и болести на обмяната:
- Работила съм и в други поликлиники, но тук предлагаме по-добра организация и посрещане на пациентите. При нас много важно е обучението на пациента, особено тези, които са болни от диабет! Винаги давам максимума от себе си, а тук черз добрата материална база имаме възможност да се изявим по-добре.
Решението да се включа в този екип беше трудно, защото финансовият проблем е всеобщ. Не беше лесно да се намерят кредити, за да направим поликлиниката, но трябваше да имаме и някаква сигурност, че ще можем да ги изплащаме. Уникалното в тази поликлиника е, че всички сме равнопоставени, няма един собственик, който да използва труда на други колеги.
Доктор Юлиана Арнаудова е кардиолог и вече 25 години лекува хорските сърца. Има две специалности - кардиология и вътрешни болести:
- За съжаление, съдовите заболявания се подмладяват - хипертония, стенокардия, исхемична болест на сърцето, висок холестерол… Какво да кажа на хората - да водят здравословен начин на живот, да внимават с какво се хранят и да контролират вредните си навици! Високото кръвно е опасно и за такова се счита над границите от 140/90, без значение на възрастта. Друго, което много хора не знаят, е, че то се мери в затоплена стая, през последните 30 минути пациентите да не са пили кафе и пушили цигари и е необходимио да се измери 3 пъти през 2 минути. За меродавно се счита средноаритметичното от трите измервания. Не бива да се яде мазно, трябва да се избягва стресът и да се отделя поне 1 час в седмицата за разходка сред природата. А за кафето, е нали има без кофеин! Важното е да не се прекалява, защото някои пият по 10.
Невролозите в поликлиника "Централ" са двама - докторите Диньо Динев и Евгений Драгиев. Друго, което е общо между тях, е, че и двамата имат дългогодишен стаж във Военна болница в Сливен, и двамата имат свежо чувство за хумор и са готови да разведрят всяко тъжно лице. Правят го по най-простия начин - усмихват се! При тях идват много болни, а ведрото лице помага на страдащия човек да се отпусне.
- В нашите кабинети правим електроенцефалография, доплерова сонография и електромиография. Изследваме с ултразвук кръвоносните съдове, периферните нерви и мускули. Сериозните заболявания са съдовите заболявания и за това трябва да се следи за кръвното налягане.
Това, което искаме да предложим на хората, е повече разбиране и повече добри условия за добро обслужване. Имаме договори със Здравната каса, но да се работи с нея, не е много уместно.
Здравеопазването ни не е толкова болно, колкото бедно. При толкова пари от бюджета, какво качество може да се постигне? А широкия достъп до специалисти съвсем не значи и добро качество. За пациента е по-добре да му се отдели достатъчно време, за да получи адекватно лечение.
В поликлиника "Централ" работи и д-р Веселин Събев, специалист по вътрешни болести и болести на обмяната:
- При мен основната група e от диабетици и хора, със заболявания на щитовидната жлеза. Всяка трета жена в Сливен и региона има увеличена щитовидна жлеза. Не е малък процентът на тези, които не се лекуват и се образуват възли. Тогава трябва да се оперира и може да се получат някои усложнения. Затова според мен трябва да се води много добра йодна профилактика, особено при рисковите групи - подрастващи, млади и бременни жени. При кърмещите жени трябва да се обърне специално внимание, защото йодът е солта на интелекта и развитието. Доказано е, че през първите три месеца, когато се формира бебето, йодът е от решаващо значение за развитие на интелектуалните му способности. Каквото и да рапортуваме пред Европа, в 2/3 от територията на България има йоден дефицит.
Диабетът е хронично заболяване, на което обръщаме сериозно внимание, за да отсрочим или избегнем сериозните проблеми. За нас е важно пациентите ни да се радват по-дълго на пълноценен живот. Около 4,5% от населението е със захарен диабет и това са доказаните болни! Но според проучвания, колкото са известните, толкова са и неизвестните, така че действителният процент е към 9 - 10. Затова нашите усилия трябва да се насочат към откриването на тези неизвестни диабетно болни в рисковите групи, за да се обхванат по-рано и лекуват по-лесно.
Какво би могъл да каже един пациент в такъв случай? Вероятно би се възхитил от смелостта на тези лекари - да разчиташ единствено на собствените си сили и професионализъм в тези все още мътни условия, наистина се иска смелост. И може би малко лудост. Ще завърша с оптимизма на д-р Динев, който каза, че е в поликлиниката "от дупката", т.е от изкопа за основи и ще продължава напред, без да се оплаква.

Латинка Минкова